Home > Home
Murexin AG

 
Noua lucrare a artistului GOLIF in Viena

Pe data 17 august 2016, artistul GOLIF originar din Tirol, a prezentat lucrarea sa gigantică intitulată „Observatorul”, realizată pe o suprafață de 30000 m2, in cartierul vienez Neu Marx. Cele aproximativ 5 tone de vopsea pentru lucrarea de artă temporară au fost puse la dispoziție de Murexin.

Lucrarea înfățișează în culori alb-negru, fața unui uriaș cu o privire serioasă, îndreptată în sus. „Oservatorul” reprezintă una dintre cele mai mari lucrări din lume realizate vreodata de un artist. Opera artistului acoperă o suprafață echivalentă cu șase terenuri de fotbal si a fost finalizata aproximativ o lună și jumatate cu ajutorul rolelor trafalet și al pompelor de vopsea. Vizitatorii au putut viziona lucrarea de la 50 m înălțime, dintr-o macara, deoarece datorită dimensiunii uriașe, imaginea feței uriașului poate fi percepută în întregime numai cu ajutorul mijloacelor tehnice.     

Murexin l-a susținut pe artistul Golif prin fabricarea unei vopsele speciale pentru acest proiect. Expertul în finisaje Christian Schuh (Manager Produs – Tehnica vopsitoriilor și a finisajelor, Murexin GmbH): „ Vopselurile au la bază un acrilat  diluabil cu apă, care este utilizat în mod curent pentru fabricarea vopselurilor de fațadă.  Pentru acest proiect capacitatea de acoperire și vâscozitatea au fost adaptate aplicării prin pulverizare. Comparativ cu fabricarea vopselurilor uzuale de fațadă, din motive ecologice, pentru acest proiect s-a renunțat la adaosul de agenți de conservare care se adaugă în mod curent în finisaje cu rolul de inhibare a formării algelor, ciupercilor și mucegaiurilor.”

În total au fost livrate pentru acest proiect 2800 kg  „Vopsea Observatorul W” (Weiß - alb)  și 2040 kg „Vopsea Observatorul S” (Schwarz - negru), respectiv 4920 kg vopsea.

GOLIF este pseudonimul artistului, care de altfel lucrează mascat, ca toți creatorii de artă urbană. Semnul dinstinctiv al operelor sale îl reprezintă figurile extrem de expresive și caracterele în alb-negru, pe care acesta le denumește GOLIFI.  Lucrările sale sunt realizate pe diferite materiale, precum pereți, cutii de carton sau ambalaje. GOLIFII pot fi admirați în spațiul urban, iar cei de dimensiuni normale în galeria lui Peter Doujak. Încă de la realizarea picturii de 700 m2 pe un rând de case din Viena, denumită „Stop Motion”, el a avut încredere în Murexin și l-a ales ca sponsor.

 

„Observatorul” a luat naștere în cadrul unui dialog  competitiv al WSE ( Wiener Standortsentwicklung  - departamentul de dezvoltare zonala a Vienei ) și este unul dintre numeroasele proiecte dezvoltate în Neu Marx. El reprezintă o lucrare temporară de pe proprietatea din Strada Karl Farkas nr.1 și este în continuare vizibil. Concomitent cu realizarea „Observatorului” a fost turnat un film, care prezintă povestea fantastică a acestei idei.

În film se poate vedea cum GOILF a construit o mașină de curse și un tanc din carton, utilizate la decorarea locației.